Juli 2018
Door: elma
Blijf op de hoogte en volg Elma
26 Augustus 2018 | Oostenrijk, Öblarn
In juli ben ik weer in India geweest. De scholen zijn terug begonnen dus de kids krijgen een school uniform. Alles is besteld. Het komt aan op de Girls Hostel waar ik de 1180 shirts, 1215 pants and tunics, kan afhalen. De leggings brengt Mukesh naar mijn kamer, 650 stuks.
Omdat twee scholen dit jaar geen schooluniformen krijgen, een besluit dat na bezoek scholen genomen is, hebben we uniformen over en besluiten naar die ene school te gaan die eigenlijk altijd op de laatste plaats komt omdat hij het verst rijden is. Een grote school. Chipala.
Chipala ligt in een heuvelachtige streek waar grote bomen staan, in juli ook slangen te zien zijn, grote, en waar men een vernuftig watersysteem heeft, aangepast aan de waterstand van het meer dat hier is. Op deze school hebben we, sinds jaren, weeskinderen geadopteerd. Met dekens, kleren en schoolspullen en daarna met voldoende schoolspullen toen de kinderen kwamen in te wonen bij familie.
Buiten de schooluniformen hebben we op een aantal scholen schooltassen gegeven. Totaal 350 stuks gekocht.
Dit hoeft natuurlijk geen kostenplaatje te worden maar met uniformen en schooltassen, schriften en potloden, pennenetuis, gummen en slijpers, linialen, begrijp je dat het in de duizenden euro s loopt. Ons hygiëne project behelst dan weer zeep en olie en een kam voor elk kind. De meisjes haarelastiekjes erbij. Waterflessen voor de kids van de ene school en tandenborstels voor studentjes van andere schooltjes, met tandpasta. En een versje erbij……Every day I wash my hands, I wash my face, I comb my hair, I brush my teeth, I check my school uniform and….go to school!
Naar district Tehsil, Rishapdeo, zijn we ook geweest. Een lange dag, heel vroeg vertrokken. We bezochten Chitrod school met twee ijzeren tafels en stoelen voor de leerkrachten, zij zaten aan kapotte tafels op wankele stoelen. Verder kregen deze kinderen, een kleine honderd, buiten alles ook teenslippers. Zij wonen het verste wat de schooltjes in Tehsil betreft, op de maan zeg ik weleens, neen zeg ik telkens. De angstige kinderen zijn veranderd in “blij jullie te zien”, gezichtjes. Wegrennen is er niet meer bij. Lachen in plaats van stijf bevroren gezichtjes van schrik, voor mij begrijpelijk maar dit gedrag werd ook tentoon gespreid aan mijn Indiase vrienden die altijd meegaan.
Op Bharda kwam de dokter in aktie voor een medische check. Jammer dat er een tiental kinderen wegliepen, uit angst voor een spuitje. Meestal waarschuwen we meteen maar ze vlogen weg, tja.
Er werd geconstateerd dat nagels niet verzorgd werden, diarree en huidziektes werden geconstateerd en enkele kinderen hadden koorts. En een gedeelte nog zonder ondergoed was. Als men in het open veld toiletteert is dat ook handiger, maar deze school heeft toiletjes. Ongemakken zoals diarree verspreiden zich sneller als men zich niet goed kan schoonmaken en geen ondergoed draagt.
We hebben besloten om in oktober over familieplanning te spreken, met dorpelingen, door dokter Rajpurohit. En met meisjes van oudere klassen over menstruatie. Er bestaat een duidelijke film hierover in India en indien mogelijk laten we die zien.
Het bezoek aan de Girls Hostel bracht ons op dit idee, daar heeft de directrice met al haar 150 leerlingen, allen meisjes, de film bekeken. Zijzelf was er zeer positief over.
Op de Hostel kwamen 70 nieuwe meisjes, zij stelden zich voor. Sommige zongen iets erbij en anderen dan weer dansten even, de meesten zeiden enkel hun naam, naam van hun dorp en hun leeftijd. En er waren heimweetranen.
Met Gokhar Magri gaan we, misschien, in oktober weer een trip maken. Twee keer zijn we al weggeweest, iedereen leert ervan en iedereen is heel positief erover.
Zo zijn we ook al twee keer met Badi school weggeweest. Palia, weer zo n ver weg school, wacht nog. We hebben al eens een trip met hen gemaakt. Nog voor de kinderen in de bus zaten werd er al overgegeven en eenmaal rijdend moest er nog gestopt worden hiervoor. Spanning en het nieuwe.
Het was een kleine drie weken heel intensief scholen bezoeken, maar met een heel goed gevoel.